Välja frisörsax

Att välja frisörsax kan vara lättare sagt än gjort om man inte vet exakt vad det är man är ute efter. Det finns mängder av olika frisörsaxar med olika verksamhetsområden så det gäller att läsa på lite innan ett köp. Sedan beror det självklart på vad du ska ha din frisörsax till, är det för hemmabruk där du ansar luggen lite då och då, eller klipper topparna på familjemedlemmarnas hår, ja då behöver du inte vara petnoga med vilken frisörsax du ska skaffa dig. Om du däremot ska klippa frisyrer som kräver något mer än en horisontell exakthet med ögonmått, då kan det skilja mycket mellan saxarna.

Professionell frisörsax

En professionell frisörsax som ska användas dagligen i ditt yrke kräver mer omsorg vid valet av en riktigt bra frisörsax. Det kan skilja sig mycket på saxarna utan att det riktigt syns. Det första du ska tänka på är hur handtagen är utformade på saxarna. Den ska vara ergonomiskt bra för just dig och passa din hand riktigt bra. Tänk på att den ska passa dig och inte någon annan! Låt dig inte påverkas av vad andra tycker och tänker utan den måste vara bra för din egen hand.

Typer av frisörsaxar

Det finns några grundtyper av frisörsaxar som du behöver ha koll på innan du bestämmer dig för att köpa en egen. De olika modellerna heter classic, offset och crane. Om vi ska börja med den vanligaste som är classic, så ser denna frisörsax väldigt rak ut samt har ett symmetriskt handtag. Offset, detta är en ergonomisk frisörsax där handtagen är olika långa där tumringen hamnar framför det andra fingret och då blir det en mer ergonomiskt hållning. Längden mellan tumring och fingerring kan skilja sig åt. Den bästa ergonomiska klippningen får du med en crane frisörsax, hela saxen kan vara som i en båge.